Kırsal Turizm Teşviklerini Hangi Kurumlar Veriyor?
Kırsal turizm, kırsal kalkınma araçlarının en önemlilerinden birisidir. Son yıllarda gerek gelişmekte ve gerekse gelişmiş olan ülkelerde kırsal turizmin önemi gitgide artmaktadır. Kırsal turizm, tarım sektöründe yaşayan ekonomik olarak hayatlarını sürdüremeyen ve rekabet edemeyen çok küçük ölçekli işletmeler için önemli bir fırsattır.
Kırsal turizm, hem bir yerden veya ülkeden diğer ülkelerdeki kırsal alanlara yapılan seyahati hem de bir kişinin evinden kırsal alana yaptığı kısa süreli seyahat anlamına gelmektedir. Turizm, tarımın ayakta kalma şansını artırmak için ekonomik aktiviteyi çiftçilere sunmaktadır.
Kırsal turizm kısa sürede gelir getirmeyen bir bileşen olmasına rağmen, bölge ekonomisine yaptığı katkı ve istihdam sağlaması açısından önemli bir ekonomik bileşendir. Kırsal turizmi geliştirmek maksadıyla, Türkiye’de değişik illerde yürütülen kırsal kalkınma projeleri mevcuttur.
Yerleşme alanının dışında kalan, tarımla ilgili etkinliklerin yapıldığı alanları da içeren köy, mezra, kom vb. adlarla anılan insan yerleşimlerinin var olduğu alanları “Kırsal alan” olarak tanımlayabiliriz. Çoğu ülkede kalkınma oldukça zordur. Çünkü kırsal alanlarda yaşayan nüfusun, kentsel nüfusa göre dağılımının fazla olmasından dolayı kalkınma kentsel alana göre daha zordur.
Kırsal Turizmin Faydaları
Kırsal turizmin kalkınmaya sağlayacağı bazı faydaları şunlardır;
· Kırsal turizmin yaygınlaşması ile kırsal alanlara götürülecek altyapı, sağlık ve eğitim gibi hizmetlerin kalite ve sayısında önemli artışlar görülebilecektir.
· Kırsal turizmin gelişmesi ile kırsal yöredeki kadınların aile içerisindeki rollerinin değişmesi ve kadının çalışma yaşamına daha aktif olarak katılması kolay ve hızlı olabilecektir.
· Gelecekte turistlerin çevreye daha duyarlı olacakları dikkate alınarak kırsal alanlardaki mimari tarz korunarak çevrenin peyzaj açısından daha planlı ve düzenli olması sağlanabilir.
· Kırsal turizm yoluyla gerek tarımla uğraşan ve gerekse uğraşmayan kırsal alandaki hane halkına ek gelir sağlanabilir.
· Kırsal turizm aktivitesi içerisinde köy düğünleri, yöresel el sanatları, yemekler ve spor gibi faaliyetlerin yer alması kırsal ekonominin geliştirilmesinin yanı sıra bölgenin tanıtılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Kırsal Turizme Verilen Devlet Destekleri Nelerdir?
Kırsal Turizm destekleri TKDK ve KKYDP tarafından veriliyor. Bazı illerde bu teşvikler Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından veriliyor. Bu teşviklerin mali kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla oluşturulan IPARD Programı Fonudur. Bu teşvik, TKDK'nin yaptığı çağrılar sonucunda yapılan proje başvuruları için geri ödemesiz olarak hibe şeklinde kullandırılmaktadır.
IPARD kapsamı dışında kalan illerde ise teşvikler Tarım ve Orman Bakanlığının KKYDP (Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı) çerçevesinde veriliyor. Kırsal turizmi desteklemek amacı ile konaklama tesisleri, yeme-içme tesisleri vb. gibi kurulan işletmeler için devlet inşaat yapım harcama giderlerinin %65’ine kadarını da hibe olarak karşılamaktadır.
Kırsal turizme yatırım yapmak istiyorsanız mutlaka alanında uzman kişilerle çalışmalısınız. Kırsal turizme verilen devlet desteklerinden faydalanarak yatırımınızı güçlendirebilirsiniz.
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.