Hangi Tarım Faaliyetlerine Destek Verilir?
Tarım; toplumun
beslenmesi, istihdama katkısı, milli gelire ve sanayi sektörünün hammadde
ihtiyacının giderilmesiyle Türkiye ekonomisindeki önemini korumaktadır. Aynı
zamanda sanayi sektörüne sermaye aktarması, ihracata doğrudan ve dolaylı yoldan
katkıda bulunur.
Hayvansal ve bitkisel ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalı olarak da bilinmektedir.
Türkiye’de yapılan tarım faaliyetlerine bakacak olursak; bahçecilik, bağcılık, çiftçilik, sebzecilik, meyvecilik, tütüncülük tarımın ana kollarını oluşturur.
Türkiye iklim koşullarından dolayı tarıma elverişli olduğu için ülkemizde çeşitli tarımcılık faaliyetleri gerçekleşmektedir. Bir ülke sanayi alanında ne kadar ilerlemiş olursa olsun, bireylerin gıda ihtiyacını karşılamak için tarımla uğraşmak mecburidir. Nüfus artışının yoğun olduğu ülkelerde tarım faaliyetleri daha fazla olmak zorundadır, bu durumun da tarımın gelişmesine katkı sağladığı bilinir.
Tarımın en önemli kollarından biri de organik tarımdır. Organik tarım çevreye, insan sağlığına zarar vermeyen ve üretimde kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Gelişmekte olan ülkemizin arazi yapısı organik tarıma uygun olup istihdam açısından da fayda sağlamaktadır.
Tarıma Destek Başvuruları Nasıl Yapılır?
Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan bireyler devlet tarafından belirlenen destekler kapsamında yapacağı yatırımlara kadar destek alabilir. Belli mevzuatlar doğrultusunda %50 - %70 oranında harcama giderleri karşılanarak yatırımlara destek sağlanır.
Kırsal kalkınma destek programı kapsamında, traktör, mazot, gübre, veterinerlik gibi geniş kapsamlı destekler sağlanmaktadır. Ayrıca uygun olan çiftçiler için sübvansiyonel kredi imkânı da sunulmaktadır.
Bitkisel üretime yönelik projelerde 81 ili kapsayan, uygunluğu bulunan girişimcilere 250 Bin TL’ye kadar %100 hibe desteği verilmektedir.
Proje kapsamında; kırsalda yaşayan/yaşamayı tercih eden, kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan yetiştiriciliği, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi ve tesis yapımı projelerine devlet desteği alınabilir. Bunların dışında; organik ve organomineral gübre üretim tesisleri, bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede kullanılan biyolojik veya biyoteknik mücadele ürünlerine yönelik üretim projelerine de devlet desteği alabilirsiniz.
Tarımın güçlü yüzlerinden biri de siz olabilirsiniz. Tarıma yönelik hobilerinizi gerçekleştirme ve gelirlerinizi arttırma amacıyla devletin sağlamış olduğu desteklerden faydalanmak için akredite olmuş kobi danışmanları ile iletişime geçin. Mevzuatlara uygun başvuru süreçlerinizi alanında uzman danışmanlar ile yöneterek başarıya ulaşırsınız.
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.