Girişimcilik kavramı günden güne popüler olan bir kavramdır. Girişimciler ise hedefe odaklanan ve risk alan kişilerdir.
Günümüzde girişimcilere sağlanan destekler saymakla bitmiyor. Birçok girişimci destek sağlayan tek kurumun KOSGEB olduğunu bilseler de birçok destek sunan kurumlar da vardır. Bunlar kalkınma ajansları, ticaret bakanlığı ve İŞKUR gibi bakanlıklara örnek verilebilir. Ayrıca hibe, kredi ve teşvik limitlerinde çok yakın zamanda artış beklenmektedir.
Bu haberimizde sizlere son zamanlarda dikkat çeken bir konudan bahsedeceğim: Geleneksel girişimcilik ve ileri girişimcilik.
Geleneksel Girişimcilik Nedir?
Geleneksel girişimcilik, üretici olmayan kişilere denir. İşletmelerinde de üretim yapmayıp hizmet sektöründe bulunan kişilerdir. Bu girişime örnek olarak; restoranlar, kafeler, kuaförler, güzellik merkezleri, terziler ve oto yıkama gibi işletmeler verilebilir.
Devlet tarafından KOBİ’lere hibe, teşvik ve destekler verilmektedir. Bu verilen destekler tamamen ücretsiz olup geleneksel girişimciliğin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar.
Bu girişimcilik kategorisinde yer almak istiyorsanız; girişimcinin vergi levhasında ne alanda etkin olacağını belirten NACE kodunun bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra KOSGEB tarafından işletmenizin desteklenen işletmeler arasında yer almalıdır.
Geleneksel girişimcilik, müşterinin taleplerine odaklanmalıdır. Faaliyet göstereceği alan hakkında detaylı bir araştırma yaparak hedef kitlesini tanımalıdır. Ayrıca müşterilerin geri bildirimlerini değerlendirmeli, yüksek müşteri memnuniyetini hedeflemeli ve değişimlere hızlı uyum sağlamalıdır.
Hizmet odaklı olan bu girişimcilik, hedef kitlesine sergilediği olumlu yaklaşımlarla uzun vadeli bir başarı elde etmesi kaçınılmazdır. Sonuç olarak geleneksel girişimcilikte müşterilerin taleplerini iyi değerlendirmek ve doğru analiz etmek en önemli kriterdir.
İleri Girişimcilik Nedir?
Bu kavram, KOSGEB’in 2019 yılında Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında mevzuatını değiştirmesi ile ortaya çıkmıştır. İleri girişimcilik, üretim yapan kişiler ya da sermaye şirketleridir. Üretim yapılan alanlar düşük, orta veya yüksek teknoloji seviyelerinde faaliyet göstermeleri gerekmektedir.
Bu destek programı, belirlenmiş sektörlerdeki girişimcileri desteklemek ve uzun vadeli bir süreç hedeflemektedir. Kuruluş desteği, makine-teçhizat ve yazılım desteği, mentörlük desteği ve performans desteği sağlanan desteklere örnektir.
Bir ileri girişimci olmak istiyorsanız yapmanız gerekenler:
Yorum ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için yorum yapın.